Giro 2016: in 21 etappes van Apeldoorn naar Turijn

De Giro 2016 begint op vrijdag 6 mei met een tijdrit van 9,8 kilometer in Apeldoorn. De eerste grote wielerronde van het jaar kent een aantrekkelijk parcours en een sterk deelnemersveld.

Het etappeschema van de Giro 2016 kent drie individuele tijdritten, zeven ritten voor sprinters, zeven etappes in het middelgebergte en vier in het hooggebergte. Het decor lijkt garant te staan voor heroïsche etappes, maar het zijn de acteurs die het moeten doen. Alberto Contador, Chris Froome en Nairo Quintana mogen ontbreken, maar op de deelnemerslijst prijken genoeg namen die voor een mooie strijd moeten kunnen zorgen. Oud-winnaar Vincenzo Nibali verkiest dit jaar de ronde van zijn vaderland boven een Tourdeelname. Rigoberto Uran hoopt na twee tweede plaatsen eindelijk het roze mee terug naar Colombia te mogen meenemen. Andere ronderenners die in ieder geval aan de start zullen verschijnen zijn de Spanjaarden Alejandro Valverde en Mikel Landa.

Of we de eerste Nederlandse winnaar van de Ronde van Italië zullen krijgen, valt te betwijfelen. Robert Gesink, Wilco Kelderman en Bauke Mollema hebben de Giro 2016 niet in hun wedstrijdprogramma opgenomen. Er staan in Apeldoorn desondanks de nodige Nederlandse renners aan de start, maar het is niet de verwachting dat zij een rol zullen spelen in de strijd om het roze. Lotto-Jumbo rekent voor het algemeen klassement op Steven Kruijswijk, die hoopt zijn zevende plaats van vorig jaar te kunnen verbeteren. Giant-Alpecin stuurt Tom Dumoulin naar de Giro. De Limburger was een van de grote revelaties van de voorbije Giro. Zowel Vincenzo Nibali als Alberto Contador noemen hem als kanshebber voor het roze, maar Dumoulin heeft niet de ambitie om voor het eindklassement te gaan. Hij richt zich op de drie individuele tijdritten waardoor de focus niet op het klassement komt te liggen.

Pieter Weening (rozetruidrager in 2011) zal ontbreken omdat zijn nieuwe ploeg Roompot Oranje Peloton geen wildcard ontving. Deze werden vergeven aan de Italiaanse teams Bardiani CSF (Pirazzi), Nippo-Vini Fantini (Cunego) en Southeast-Venezuela (Pozzato) en het Russische Gazprom-Rusvelo. De achttien teams uit de World Tour waren al zeker van deelname aan de Giro 2016.